19 februari 2011

Bekeuringen fietsers Hoofdstraat

Vorige week berichtte de Stichtse Courant dat 13 fietsers op de bon waren geslingerd bij het negeren van het rode licht op de Hoofdstraat en Buzziburglaaan. Dat was gemakkelijk scoren. De afstelling van deze stoplichten is namelijk ronduit belachelijk. Het stoplicht voor fietsers die langs de Hoofdstraat rijden gaat weliswaar iets eerder op groen dan voor de auto’s, maar springt al na enkele seconden weer op rood. De auto’s hebben dan nog steeds groen! Dit zou misschien nog te verdedigen zijn als er veel auto’s vanuit de richting centrum of vanuit de richting Zeist rechtsaf zouden slaan. Maar dit is geenszins het geval! Je staat dus als fietser vrijwel altijd verbaasd/ wanhopig om je heen te kijken waarom je moet wachten op niets! Op een gegeven moment heb je het wel gezien en rij je door (het rode licht). En vrijwel iedereen, van jong tot oud doet dat.

Al 20 (!) jaar dringt de Fietsersbond aan op een redelijke afstelling van deze stoplichten, d.w.z. langer groen voor de fietser langs de Hoofdstraat. Andere weggebruikers hebben daar geen of nauwelijks last van. Die enkele automobilist die rechtsaf moet kan zonder probleem de fietser voorrang verlenen (verderop bij de kruising met de Bosstraat en Engweg lukt dat ook uitstekend).

Kortom: stel deze stoplichten eindelijk eens goed af (fietsvriendelijk) en laat de politie elders nuttiger werk verrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten