1 juli 2004

Reactie met afdeling Utrecht op het RVVP

Samen met de afdeling Utrecht van de Fietsersbond reageren we op het Regionale Verkeers- en Vervoerplan van het Bestuur Regio Utrecht. Hieronder de inbreng van onze afdeling.

Het onderscheid in kernnet en regionale fietsnet is onduidelijk. De beide netwerken sluiten niet op elkaar aan, je zou denken dat er een regionaal fietsnet is, waarbij het kernnet prioriteit krijgt of zoiets. De logica in het opnemen van routes ontbreekt. Daarnaast ontbreken er verbindingen op de kaarten, vooral binnen de bebouwde kom van Driebergen waar veel op gefietst wordt. In het oude Fietsplan uit 1998 (?) staan deze routes er wel in. Voorbeelden zijn de Traaij en de Breullaan, twee onmisbare schakels in het hoofdnetwerk voor fietsers.

Ook lijkt het ons een goede zaak om naast bestaande routes te verbeteren op een paar plaatsen nieuwe routes aan te leggen. Wij denken dan aan: Rijnwijck-route, verlengde van Tiendweg in gem. Zeist naar station Driebergen-Zeist (alleen uit te voeren als de spoorlijn vernieuwd wordt en er een tunneltje oid komt). Snelfietsroute Driebergen-Odijk-Bunnik-Utrecht. Grote delen van deze route zijn al aanwezig parallel aan de snelweg A12. Bij Odijk zou een snelfietspad langs de A12 gelegd kunnen worden, als er toch aan de A12 gewerkt gaat worden. Dat voorkomt een spaakbrekende route door Odijk, waar steeds voor zijstraten voorrang verleend moet worden. Algemeen geldt dat fietspaden aangelegd moeten worden parallel aan aan te leggen of te verbreden hoofdinfrastructuur. Er is mogelijk weinig gebruik in aanvang, maar er zijn relatief weinig kosten aan verbonden en het geeft veel profijt in de toekomst.

Tot slot zien we graag een route terugkeren uit het oude plan: Driebergen-Werkhoven via Kloosterlaan en De Laan Beverweert, vooral toeristisch interessant, maar ook voor woon-werkfietsers tussen Driebergen en Werkhoven/Houten.

2 opmerkingen:

  1. Wat grappig. Het bericht is bijna 11 jaar oud en ik kwam hierop via google. Het zou zeker welkom zijn als de fietsroute Werkhoven-Driebergen geoptimaliseerd zou worden door een fietspad via de Kloosterlaan. Weten jullie of deze plannen nog actueel zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes, volgens mij zijn deze plannen niet meer aanwezig. Het Kloosterlaantje is opengesteld voor wandelaars en soms zie ik er wel een fietser rijden, maar dat is nog geen fietspad. Er is ook wel eens bedacht om vanaf het begin van de Gooijerdijk een oude weg tot leven te wekken, maar daar heb ik ook al heel lang niets meer van gehoord.

      Verwijderen