26 mei 2009

Pleidooi voor beter onderhoud

In het lokale blad zagen wij dat de gemeenteraad komende donderdag o.a. over het beheersplan wegen debatteert. Door omstandigheden heeft de Fietsersbond zich niet eerder kunnen informeren, ook werd het beheersplan niet in het verkeersberaad aan de orde gesteld.

Het voorstel is om de beheersplannen "budgetneutraal" vast te stellen. Dwz dat er geen extra geld beschikbaar komt om achterstand in de kwaliteit van verharding in de toekomst weg te werken. Financieel gezien waarschijnlijk voor de hand liggend, maar inhoudelijk is er nog wel wat op af te dingen. Gezien de gemeten tekortkomingen vindt de Fietsersbond dat met name voor fietspaden een gemiste kans. Denk bijvoorbeeld aan de hobbels op de Arnhemse Bovenweg vanaf Zeist tot in Doorn, achter Sparrendaal in Driebergen en de Austerlitzeweg in Doorn. Zie ook het meldpunt van de Fietsersbond en vervolgens filteren op gemeente voor een uitgebreidere lijst.

Wij vragen de fracties om te overwegen of er voor het onderhoud van fietspaden in de toekomst een extra inspanning geleverd kan worden. Want fietsers hebben over het algemeen geen vering, hobbels en kuilen kosten energie. Bovendien is het voor de verkeersveiligheid beter als fietsers hun aandacht bij het verkeer kunnen houden, en niet bij de kuilen in de weg. Tot slot geeft de gemeente aan dat door het extra onderhoud aan fietspaden fietsers meetellen als gewaardeerde weggebruikers.

25 mei 2009

Fietsinformatiemiddag senioren Maarn

De Fietsinformatiedag voor senioren wordt op dinsdag 9 juni 2009 in Maarn gehouden. Het is een praktische, informatieve en gezellige dag voor senioren die van fietsen houden en willen blijven fietsen. Deelname is gratis voor inwoners van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De fiets is een handig, snel, gezond en sportief vervoermiddel. Met de fiets kun je zo makkelijk even boodschappen doen, een bezoekje afleggen of een lekker tochtje maken in de natuur. Het ROV-Utrecht en de Fietsersbond bieden u deze dag gezamenlijk aan. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Gezond en veilig blijven fietsen, daar gaat het om.

Waar en hoe laat? Locatie: Kantine SWMM, Sportpark De Buurtsteeg, Buurtsteeg 9 , Maarn Tijd: van 10.00 uur – 15.30 uur.

Programma: U komt op uw eigen fiets naar de cursuslocatie. Een fietsdeskundige bekijkt of de fietsen veilig zijn en goed zijn afgesteld. Hij geeft tips om de fiets nog veiliger en comfortabeler te maken en geeft informatie over aangepaste fietsen. Na de kennismaking gaan we verder met een verkeersquiz. Tevens praten we over wat er in het verkeer in de afgelopen tijd veranderd is. We gaan een route fietsen met een aantal moeilijke verkeerssituaties en bespreken hoe we daar op een veilige manier mee om kunnen gaan. Voor we vertrekken doen we fietsgymnastiek. Daardoor worden de spieren en de gewrichten wat losgemaakt, dat fietst makkelijker. Indien gewenst kunnen gehoor, ogen en reactiesnelheid worden getest.De ervaring leert dat deze cursusdag leerzaam, interessant en ook gezellig is. Bij de afsluiting krijgt u een certificaat.

Meer informatie of aanmelden Meer informatie vindt u op de speciale site van de fietsersbond. Daar kunt u zich tevens aanmelden. Vragen kunt u stellen aan Wendy Zander.