26 mei 2009

Pleidooi voor beter onderhoud

In het lokale blad zagen wij dat de gemeenteraad komende donderdag o.a. over het beheersplan wegen debatteert. Door omstandigheden heeft de Fietsersbond zich niet eerder kunnen informeren, ook werd het beheersplan niet in het verkeersberaad aan de orde gesteld.

Het voorstel is om de beheersplannen "budgetneutraal" vast te stellen. Dwz dat er geen extra geld beschikbaar komt om achterstand in de kwaliteit van verharding in de toekomst weg te werken. Financieel gezien waarschijnlijk voor de hand liggend, maar inhoudelijk is er nog wel wat op af te dingen. Gezien de gemeten tekortkomingen vindt de Fietsersbond dat met name voor fietspaden een gemiste kans. Denk bijvoorbeeld aan de hobbels op de Arnhemse Bovenweg vanaf Zeist tot in Doorn, achter Sparrendaal in Driebergen en de Austerlitzeweg in Doorn. Zie ook het meldpunt van de Fietsersbond en vervolgens filteren op gemeente voor een uitgebreidere lijst.

Wij vragen de fracties om te overwegen of er voor het onderhoud van fietspaden in de toekomst een extra inspanning geleverd kan worden. Want fietsers hebben over het algemeen geen vering, hobbels en kuilen kosten energie. Bovendien is het voor de verkeersveiligheid beter als fietsers hun aandacht bij het verkeer kunnen houden, en niet bij de kuilen in de weg. Tot slot geeft de gemeente aan dat door het extra onderhoud aan fietspaden fietsers meetellen als gewaardeerde weggebruikers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten