7 maart 2004

Fietsverlichtingsactie

Recent kwam uit onderzoek van de swov aan het licht dat iedere procent extra fietsers die het licht aan zet, het aantal ernstige ongevallen met 30 per jaar wordt verminderd. De fietsersbond betoogt dat het niet voeren van licht door fietsers over het algemeen geen onwil is, maar meer een kwaliteitskwestie. Door losse kontakten, roestvorming, slippende dynamo's en ander technisch ongerief wordt het goedwillende fietsers moeilijk gemaakt om goede fietsverlichting te voeren. Gelukkig zijn in de afgelopen jaren talrijke innovaties op het gebied van fietsverlichting verschenen. Toch blijft het nodig om mensen op hun fietsverlichting te wijzen.

Ook in de winter van 2001/2002 heeft de Fietsersbond in samenwerking met politie, ROV en 3VO een fietsverlichtingsactie gehouden. Fietsers weren gecontroleerd op het voeren van verlichting. Was het licht in orde dan ontving de fietser een beloning, werkte het licht niet dan kwam de politie in actie.

Op 8 november 2001 werd de gezamenlijke actie gehouden. Ondanks de koude avond waren er nog heel wat fietsers op pad. Gelukkig waren velen voorzien van licht, zodat we snel door de voorraad presentjes heen waren. Ongeveer 80 mensen voerden licht, er werden 19 bekeuringen uitgeschreven.

In 2003 werden twee verlichtingsacties gehouden, opnieuw in samenwerking met de politie. Ook nu werden fietsers met licht beloond met een kleinigheidje. Daarnaast werd nog een keer actie gevoerd zonder dat de politie direct verbaliserend optrad. Het viel ons op dat er nog maar weinig mensen zonder licht fietsten. Dit succes zal ook in 2004 nog een paar keer herhaald worden.

Wat is goede verlichting?

Gelukkig wordt fietsverlichting steeds beter, fabrikanten zijn er achter gekomen dat haperende verlichting een veel voorkomende ergernis is en goede verlichting iets is waar een fiets beter mee verkoopt. Door al die vernieuwingen wordt het wel moeilijk om het juiste lampje uit te kiezen. De Consumentenbond test fietsverlichting op duurzaamheid en lichtopbrengst. In deze rapportage lees je de uitkomsten over fietsverlichting en fietssloten (© Consumentenbond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten